Η Σμύρνη θα προετοιμαστεί για το σεισμό υπό το φως της επιστήμης

Το Φεστιβάλ Γεωλογίας-JEOFEST'24, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά φέτος σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης και το Επιμελητήριο Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) Παράρτημα Γεωλόγων Μηχανικών, ξεκίνησε στο Kültürpark, Koray Ο Çetin Önalan, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών της Σμύρνης, για τη συμβολή του στο φεστιβάλ, Δρ. Έδωσε ένα σφυρί στον Τζεμίλ Τουγάι. Δρ. από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Λέκτορας Yıldırım Güngör έκανε μια παρουσίαση με τίτλο «Μια επισκόπηση της έννοιας της γεωλογικής κληρονομιάς υπό το πρίσμα των μελετών γεωπροστασίας στην Τουρκία». Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Kültürpark Atlas Pavilion εκθέσεις Απολιθωμάτων, Γεμολογίας, Φωτογραφίας και Γελοιογραφίας στο πλαίσιο του JEOFEST'24, με τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης Δρ. Άνοιξε με τη συμμετοχή του Cemil Tugay. Το απολίθωμα αυγού δεινοσαύρου που βρέθηκε στη Μογγολία από τον ηθοποιό Murat Aygen, συλλέκτη λίθων και απολιθωμάτων, τράβηξε επίσης την προσοχή.

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ»
Κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία του φεστιβάλ, ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης Δρ. Ο Cemil Tugay δήλωσε ότι είναι γιατρός και επιστήμονας και είπε, «Με λένε πολιτικό. Ωστόσο, εργάστηκα ως γιατρός για 36 χρόνια. Άλλωστε, είμαι άνθρωπος που πιστεύει στην επιστήμη και πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λογική και την επιστήμη για να λύνουμε προβλήματα. Πάντα μου άρεσε να συζητάω πράγματα με επιστήμονες. «Τα επόμενα 5 χρόνια η τοπική μας αυτοδιοίκηση θα είναι σε θέση ακρόασης των επιστημόνων», είπε.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΙΚΡΟΖΩΝΗ ΣΤΗ ΣΜΙΡ»
Δηλώνοντας ότι έχει πάντα τα μάτια και τα αυτιά του στους επιστήμονες, ο Πρόεδρος Tugay είπε: «Από την ημέρα που ξεκίνησα το καθήκον μου, προσπαθώ να χειριστώ γρήγορα τις επείγουσες παρεμβάσεις και ταυτόχρονα σχεδιάζω να υλοποιήσω τα έργα που ονειρευόμουν. Η Σμύρνη χρειάζεται ένα Γενικό Σχέδιο για τον Σεισμό. Πρέπει να γνωρίσουμε το υπόγειο της Σμύρνης. Συνειδητοποίησα ότι απέχουμε πολύ από ρήγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς, αλλά το χαρακτηριστικό του εδάφους μας είναι σε θέση να σπάσει σχεδόν παντού. Μετά τον σεισμό του 2020 KarşıyakaΕπισκέφτηκα τις κατεστραμμένες περιοχές, γειτονιά προς γειτονιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού, συνειδητοποίησα ότι η σχέση εδάφους-οικοδόμησης πρέπει να εδραιωθεί σωστά. Αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει στη σχέση κτιρίου-εδάφους. Κατά τη διάρκεια του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, πήγα στη ζώνη του σεισμού και είδα από κοντά τι συνέβη εκεί. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μικροζώνη στη Σμύρνη. Πρέπει να προετοιμαστούν οι απογραφές κτιρίων. «Όσο γίνονται αυτά, θα ετοιμάζονται υπόγειοι χάρτες κρύου και ζεστού νερού», είπε.

«ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΗ»
Αναφερόμενος στη σημασία της γεωλογίας, ο δήμαρχος Tugay είπε ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των γεωλόγων μηχανικών στον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης και θα πραγματοποιήσουν μελέτες υπό το πρίσμα τους. Υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την πίστη του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, στη φύση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιστήμη, ο Tugay είπε: «Εάν δεν το κάνουμε αυτό, δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο και να συνεισφέρουμε περισσότερο στην πόλη μας. Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μεγαλύτερες εκδηλώσεις στο τρίτο JEOFEST. Αυτό ταιριάζει στην πόλη μας και σίγουρα θα βρει ανταπόκριση από τους ανθρώπους μας. Υπάρχει ζήτηση να φέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην πόλη. Αυτό το μουσείο θα έχει μια πολύ σημαντική θέση στον πολιτισμό της πόλης. Θα δουλέψω και σε αυτό το θέμα. «Θα είναι τιμή για μένα να είμαι σύντροφός σας», είπε.

«ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΚΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΜΙΡ»
Ο Hüseyin Alan, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών, επέστησε την προσοχή στους κινδύνους στη Σμύρνη, η οποία βρίσκεται σε ενεργές ζώνες ρηγμάτων και έχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ανά πάσα στιγμή. Ο Άλαν είπε: «Ευχόμαστε να διοριστεί ειδικευμένο προσωπικό στις Διευθύνσεις Υποθέσεων Καταστροφών που είναι εγκατεστημένες στις περιφέρειες με τη Διεύθυνση Υποθέσεων Καταστροφών. Το επόμενο διάστημα, ως Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών, οι πόλεις μας που βρίσκονται σε ενεργές ζώνες ρηγμάτων και οι τοπικές διοικήσεις αυτών των πόλεων θα ελεγχθούν εξονυχιστικά. Εντός του πεδίου εφαρμογής της στρατηγικής UN-2030-Sendai Dister Risk Reduction, θα ετοιμάσουμε εκθέσεις της πόλης σχετικά με τις θεσμικές δομές και τις αρμοδιότητες των τοπικών μας διοικήσεων από την άποψη αυτή, και πόσους πόρους διατίθενται για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής των ντόπιων πληθυσμών , και να τα μοιραστείτε με το κοινό και σχετικά άτομα και ιδρύματα. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια Σμύρνη ανθεκτική στις καταστροφές με κοινή λογική. «Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε κάθε είδους συνεισφορά από τους δικούς μας επαγγελματικούς τομείς εξειδίκευσης σε σχετικούς δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ιδιαίτερα στη Μητροπολιτική Σμύρνη και στους δήμους της περιφέρειας, και να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα», είπε.

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΩΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Ο Koray Çetin Önalan, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Παραρτήματος της Σμύρνης, δήλωσε: «Το JEOFEST είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά μας να γνωρίσουν τη φύση και τις βασικές επιστήμες. Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να παράγουμε έναν επιστήμονα από κάθε σχολείο. Πρέπει να δώσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε αυτήν την όμορφη πόλη. «Εμείς οι γεωλόγοι είμαστε πολύ πεισματάρηδες, δεν θα τα παρατήσουμε σε αυτό το θέμα», είπε.

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΟΙΧΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΥΘΥΜΑΤΩΝ, ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΜΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
Το JEOFEST'28, το οποίο θα συνεχιστεί στο Kültürpark έως τις 24 Απριλίου, στοχεύει να εξηγήσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κόσμου, εισάγοντας την επιστήμη της γεωλογίας στα παιδιά, στους νέους και σε ολόκληρη την κοινωνία. Στο πλαίσιο του JEOFEST'24, υπάρχουν Έκθεση Απολιθωμάτων, Έκθεση Γεμολογίας, Φωτογραφίας και Έκθεσης Κινουμένων Σχεδίων στο Kültürpark Atlas Pavilion. Την έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή για ένα μήνα, μπορείτε να επισκεφθείτε από τις 10.00 έως τις 17.30 τις καθημερινές και τα Σάββατα και από τις 11.00 έως τις 18.00 τις Κυριακές.